Ostrożny jak (wspinający się) wąż
20 sierpnia 2014, 11:43Kiedy wąż wspina się na drzewo, ściska pień nawet 5-krotnie mocniej niż to konieczne.
Im więcej objawów zespołu stresu pourazowego, tym większe ryzyko cukrzycy
8 stycznia 2015, 12:16Kobiety z większą liczbą objawów zespołu stresu pourazowego są bardziej zagrożone cukrzycą typu drugiego (CT2).
Helicobacter pylori wpływają na komórki macierzyste żołądka
7 maja 2015, 11:03Bakterie Helicobacter pylori mogą bezpośrednio wpływać na komórki macierzyste żołądka, zwiększając częstość ich podziałów. Choć badania prowadzono na myszach, udało się uzyskać wskazówkę, czemu zakażenie tym patogenem zwiększa ryzyko nowotworu u ludzi.
Pierwsza na świecie klatka piersiowa wydrukowana z tytanu
14 września 2015, 14:45Gdy u 54-letniego pacjenta zdiagnozowano mięsaka ściany klatki piersiowej, ekipa chirurgów zdecydowała się zastąpić usunięty mostek i część żeber wydrukowanym w 3D tytanowym implantem.
Jakich pozycji jogi unikać, gdy ma się jaskrę?
11 stycznia 2016, 12:23Pod wpływem pozycji z jogi, które wykonuje się z głową w dół, chorzy z jaskrą mogą doświadczać wzrostu ciśnienia śródgałkowego.
Padł indyjski rekord ciepła
20 maja 2016, 16:18W położonym na północy Indii mieście Phalodi w pustynnym Radżastanie padł rekord ciepła dla całego kraju. W mieście zanotowano temperaturę 51 stopni Celsjusza
Związki spadków ciśnienia po wstaniu z demencją
13 października 2016, 05:23Ludzie, którzy często mają spadki ciśnienia i zawroty głowy po wstaniu, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka demencji.
Zmieniają układ odpornościowy, by odwrócić paraliż
4 kwietnia 2017, 05:28Naukowcy opracowali eksperymentalną metodę "naprawy" układu odpornościowego, który atakuje osłonkę mielinową aksonów. Dzięki temu sparaliżowane myszy mogły się znowu poruszać. Niewykluczone, że technika ta zostanie kiedyś wykorzystana do terapii ludzkich chorób autoimmunologicznych, np. stwardnienia rozsianego (SR) czy cukrzycy typu 1.
Migdały zwiększają poziom i poprawiają działanie dobrego cholesterolu HDL
14 sierpnia 2017, 10:45Regularne jedzenie migdałów zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawia jego działanie.
Nowy materiał stomatologiczny zabija bakterie i zapobiega wzrostowi biofilmu
5 grudnia 2017, 11:47Stomatolodzy wykorzystują materiały kompozytowe np. do wypełniania ubytków. Niestety, tak jak naturalne szkliwo, są one podatne na wzrost płytki, a biofilm może prowadzić do próchnicy. Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii testowali jednak nowy materiał ze związkiem antybakteryjnym, który nie tylko zabija patogeny, ale i nie dopuszcza do wzrostu biofilmu.